via dinarica logo white text

   
 FOLLOW US!
smm5.png smm5.png  smm5.png smm5.png 

Region zapadnog Balkana predstavlja raj za zaljubljenike u prirodu. Najveći dio regije nalazi se u srcu centralnih Dinarida - jednom od najneistraženijih planinskih lanaca. Svaka zemlja pojedinačno nudi pregršt aktivnosti, od avantura do odmaranja, kako na kopnu tako i na vodi. Planinarenje i treking su popularne aktivnosti u nacionalnim parkovima, a rafting brzacima je dobro razvijen aavanturistički sport u BiH i Crnoj Gori. Iako možda morate "zakopati se" i tražiti malo detaljnije, itekako je vrijedno tog napora, ako govorimo o ruralnoj turizmu i uživanju u tradicionalnom načinu života i kuhinji planina. Postoji sve više i više B&B-ova u planinskim selima, kao i manjih prenoćišta koji nude smještaj, hranu i laganije outdoor aktivnosti._DSC24161.jpg

Via Dinarica je platforma koja služi za promovisanje i razvoj lokalnih zajednica i malih preduzeća aktivnih na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou na polju pružanja usluga i turizma, kao i poljoprivrede i kulturnog naslijeđa. Njena svrha je povezivanje zemalja i zajednica Dinarskih Alpa, kroz stvaranje jedinstvene i široke turističke ponude. Via Alpina, kao sličan model, implementira se u Evropskoj uniji, povezujući osam zemalja u regionu Alpa, sa više od pet hiljada planinarskih staza. Ovaj model se pokazao održivom i učinkovitom dugoročnom strategijom za razvoj ekonomije. Via Dinarica promoviše turizam u svrhu ekonomskog razvoja regiona, kroz istovremeno očuvanje okoliša i poštivanje socio-kulturnog diverziteta i autentičnosti lokalnih zajednica.

 DSC9009

Kranji ciljevi Via Dinarice su stvaranje veza između gradova i ruralnih zajednica u regionu, podizanje svijesti o dobrim poslovnim praksama i zaštiti okoliša, stvaranje turističke ponude koja se oslanja na prirodne ljepote, tradicionalne prozvode i jedinstveno kulturno naslijeđe, kao i povezivanje ključnih aktera u regionu sa ciljem začinjanja održivog ekonomskog razvoja. 2010. godine, prvi mikro-pilot projekat je implementiran, da bi se testirala i razvila ideja Via Dinarice, kroz prekograničnu saradnju između BiH i Crne Gore, uz podršku Evropske unije.
Sada smo u drugoj fazi. Trenutni projekat, koji podržavaju USAID i UNDP, će služiti kao osnova za razvoj sličnih manjih i većih projekata širom regiona.

PARTNERS

viadinarica@viadinarica.com 

Via Dinarica BiH Terra Dinarica | Vladimira Nazora 2, 71000 Sarajevo, BiH
Phone: +387 62 393 393 e-mail: bosnia@viadinarica.com

Via Dinarica Croatia Hrvatski planinarski savez Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Cro
Phone: 01/48-23-624 hps@hps.hr

Via Dinarica Slovenia RRA Zeleni kras, d.o.o., Prečna ulica 1, 6257 Pivka, Slo
Phone: +386(0)5 72 12 243, Fax: +386(0)5 72 12 245, slovenia@viadinarica.com

smm5.png smm5.png smm5.png
smm5.png smm5.png smm5.png