via dinarica logo white text

   
 FOLLOW US!
smm5.png smm5.png  smm5.png smm5.png 
million_steps_forward.jpg
 
Pionirsko putovanje

Vizija Via Dinarice, koja se oslanja na lokalnu ekspertizu i entuzijazam, predstavlja koncept otvorenog karaktera. Ova staza, kao i mogućnost da preraste u značajnu stazu svjetske reputacije, bit će održivi samo ako je svi na ovom putu budu smatrali svojom i budu o njoj vodili računa. Naš cilj je da spojimo ljubitelje prirode i organizacije tog tipa s malim, lokalnim biznisima, kako bismo se zaštitili i promovirali ogromne resurse ovog malo poznatog područja Zapadnog Balkana, kako prirodni tako i kulturni.

Ova inicijativa bit će tek jedna ostvarena stavka u jednom dugotrajnom procesu.

Sa dobro uvježbanim timom i velikom mrežom partnera, prijatelja i istomišljenika krenuli smo na pionirsko putovanje savladavanja staze Via Dinarice. Ekspedicija počinje od planine Prokletije na sjeveru Albanije, nastavlja se kroz samo srce Dinarida, preko planina koje se protežu kroz Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, nakon čega će dospjeti do nižih planinskih masiva u Hrvatskoj i Sloveniji.

Ova inicijativa bit će tek jedna ostvarena stavka u jednom dugotrajnom procesu. Ekspedicija Via Dinarica predstavlja neku vrstu nastavka prethodnih inicijativa i pomoći će da se uspostavi povezaniji pristup razvoju Via Dinarice u značajnu stazu, koja će se naći rame uz rame s najpoznatijim svjetskim stazama, kao što su Via Alpina, Himalaji, Inka staza, Apalačka staza ili staza koja se proteže Stjenovitim planinama.

Posljednja oaza

Kada su vođu tima Kenana Muftića pitali da izračuna koliko koraka misli da će preći na ovom pionirskom putovanju duž Dinarida, on je na trenutak zastao i zamislio se. Nismo očekivali da na licu mjesta izračuna broj koraka. Ali, on je uradio upravo to. Prenuo se iz razmišljanja i rekao: "Pa, preko milion koraka." Dodavši tome Elmine korake i korake svih partnera i planinara koji će im se pridružiti, brzo smo shvatili da je ovdje riječ o višemilionskom projektu, tj. o projektu od više miliona koraka.

Ideja Via Dinarice podudara se s našom vizijom budućnosti ove regije.

Ironija je u tome što je upravo to i bio naš plan. Koračati prema naprijed. No, nismo očekivali da će cifra biti milionska. Ideja Via Dinarice podudara se s našom vizijom budućnosti ove regije. Upravo s ovom vizijom na umu željeli bismo ići naprijed, sa vizijom u kojoj je ostvarena ta dragocjena ravnoteža između ekonomije i ekologije, modernizacije i tradicije, zaštite i promocije.

Majka priroda je odradila veliki dio posla umjesto nas. Sada je red na nas da iskoristimo taj potencijal, koji ne samo da će pružiti izuzetne planinarske, biciklističke i rafting avanture ljubiteljima prirode iz cijelog svijeta, već će imati značajan doprinos u zaštiti i očuvanju planinskih kultura i predjela koji, sasvim sigurno, predstavljaju posljednju oazu netaknute prirode u Evropi.

 

PARTNERS

viadinarica@viadinarica.com 

Via Dinarica BiH Terra Dinarica | Vladimira Nazora 2, 71000 Sarajevo, BiH
Phone: +387 62 393 393 e-mail: bosnia@viadinarica.com

Via Dinarica Croatia Hrvatski planinarski savez Kozarčeva 22, 10000 Zagreb, Cro
Phone: 01/48-23-624 hps@hps.hr

Via Dinarica Slovenia RRA Zeleni kras, d.o.o., Prečna ulica 1, 6257 Pivka, Slo
Phone: +386(0)5 72 12 243, Fax: +386(0)5 72 12 245, slovenia@viadinarica.com

smm5.png smm5.png smm5.png
smm5.png smm5.png smm5.png